10 Причини Зошто КОНЗЕРВАНСИТЕ Натриум Бензоат и Калиум Сорбат се Опасни по Здравјето, а се користат во Храна, Суплементи и 100% Природни Производи !!!???

Да внимаваме што пиеме и јадеме. Конзервансите се таложат во телото, а потоа ги имаат следниве ефекти врз телото:

1. Алергии и чувствителност: Некои луѓе може да бидат алергични или чувствителни на овие конзерванси и да доживеат несакани реакции како што се чешање, оток или тешкотии со дишењето.

2. Астма: Натриум бензоат и калиум сорбат може да ги влошат симптомите на астма кај некои луѓе, особено кај оние со веќе постоечки респираторни состојби.

3. Оштетување на ДНК: Ин витро студиите покажаа дека натриум бензоат може да ја оштети ДНК кога реагира со витамин Ц, што потенцијално може да го зголеми ризикот од рак.

4. Ризик од рак: Натриум бензоатот и калиум сорбатот предизвикуваат рак кај луѓето, некои студии сугерираат дека високите нивоа на овие конзерванси во исхраната може да бидат поврзани со зголемен ризик од одредени видови на рак.

5. Хиперактивност кај децата: Некои студии го поврзуваат натриум бензоатот и другите прехранбени адитиви со хиперактивноста кај децата.

6. Невролошки ефекти: Студиите на животни сугерираат дека натриум бензоат и калиум сорбат може да имаат невротоксични ефекти, потенцијално предизвикувајќи оштетување на мозокот и нервниот систем.

7. Нарушувачки за цревната микробиота: натриум бензоат и калиум сорбат може да го попречат балансот на корисни бактерии во цревата, потенцијално да доведе до дигестивни проблеми и други здравствени проблеми.

8. Ендокрино нарушување: Некои студии на животни сугерираат дека натриум бензоат и калиум сорбат може да имаат ендокрино нарушување, потенцијално да се мешаат со хормоните и да придонесуваат за здравствени проблеми како што се дебелината и дијабетесот.

9. Предизвикувачи на мигрена: Натриум бензоат и други прехранбени адитиви се идентификувани како потенцијални предизвикувачи на мигрена кај некои луѓе.

10. Оштетување на бубрезите: Студиите врз животни сугерираат дека високите дози на натриум бензоат може да бидат поврзани со оштетување на бубрезите.

Health Republic – Здравје за секој ден со 100% природни продукти:

= Без конзерванси ( Калиум сорбат & Натриум Бензоат ) = Без Згуснувачи (Гуар Гума, Ксантан, Сорбитол) = Без Вештачки бои = Без Подобрувачи на вкус

https://healthrepublic.mk/wp/
Тел./Viber/Whats App: +389 (0)75 217 397

Posted in Некатегоризирано.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *