ВНИМАНИЕ, ВНИМАНИЕ, ОПАСНОСТ

Проверете ја Налепницата/Декларацијата на производот и неговиот состав да видите дали во составот пишува Натриум Бензоат Е202, Калиум сорбат Е210

Зошто конзервансот – Натриум Бензоат – треба да се избегнува !!! ДА СЕ ПРОВЕРИ ЕТИКЕТАТА И ДА СЕ ВИДИ ШТО СОДРЖИ ПРОИЗВОДОТ…!!!

Што точно е натриум бензоат? Тоа е натриумовата сол на бензоева киселина, која често се користи како конзерванс и антикорозивен агенс во различни индустрии.

Благодарение на конзервансите и антифунгални својства на натриум бензоат, често се користи во конвенционални, па дури и некои зелени средства за чистење на мебел, средства за чистење на тоалетни садови, гелови за детергент за миење садови, производи за чистење на теписи, средства за чистење на мијалници и средства за миење садови.

Натриум бензоат, исто така, може да се најде во мноштво други индустрии:

 Авто нега : антифриз
 Уметности и занаети : течни бои за сапун
 Храна : соди, други газирани пијалоци, овошни сокови, преливи за салата, мирудии, итн.
 Перење : скроб
 Медицина : IVs (на пример, кога кофеинот се администрира според Институтот за безбедни лековити практики) и лекови (на пример, течни кашлици сирупи, течни ацетаминофен, амоксицилин и лековити креми)
 Лична нега : коса (пр., Шампони, бои, кондиционери и коса за коса), стоматолошки (на пр., Устата за уста, пасти за заби), кожата (на пример, миење на телото и лицето, средства за заштита од сонце, дезодоранси)

Исто така, кога Натриум бензоат се комбинира со аскорбинска киселина во газирани безалкохолни пијалаци, натриум бензоатот претставува моќен канцероген бензен.

Според Националниот институт за безбедност и здравје при работа (NIOSH) Меѓународна хемиска безбедност картичка (ICSC) на натриум бензоат, дишење во натриум бензоат може да предизвика респираторни симптоми, како што се кашлање.

Контактот со очите може да резултира со црвенило и контактот со кожата може да предизвика “реверзибилен осип”.

Исто така, внесувањето на натриум бензоат може да предизвика гадење, повраќање и абдоминална болка.

Во комбинација со витаминот С, натриум бензоатот создава бензен, а витаминот С знаеме дека може да се најде во овошните сокови ( Алое Вера Гелови, сокови од Нони како и многу други за жал ) во кои често се додава овој адитив.

Бензенот според некои испитувања се поврзува со развивањето на малигни заболувања.

При купување на производ, важно е добро да се разгледа дали тој е навистина 100% природен и дали е без конзерванси (Натриум бензоат и калиум сорбат).

Консултации контакт: 075/217 397

Posted in Некатегоризирано.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *